Která kniha vás v kouzlení posunula nejvíc?

Zaujala vás nějaká kniha, pamphlet, magazín? Chcete se podělit o svůj názor? Zajímá vás názor ostatních? Pište sem.
Odpovědět
AlanV

Zdravím, při procházení zdejších témat mě napadla otázka pro vás pro všechny: kdybyste měli jmenovat jednu jedinou knihu, která Vás v kouzlení posunula nejvíc, která by to byla?

Může to být klasika (Beránkova karetní škola, Royal Road to Card Magic, Erdnase…), ale klidně i něco nečekaného, třeba kniha o herectví, psychologii nebo historii, která změnila Váš pohled na vystupování.

A doplňující otázka: existuje kniha, kterou jste si pořídili s velkým očekáváním, a nakonec Vás zklamala?
Ondřej Pšenička

Myslím, že mě hodně naučila kniha Designing Miracles od Darwina Ortize. Vlastně si ji už dlouho chci přečíst znovu. Zajímalo by mě, zda bych na ni měl stejný názor, jako před těmi patnácti lety, kdy jsem ji četl poprvé.

Vím, že co se knih, která učí kouzla, týče, tak mě kvalitativně velice nadchla kniha Card fictions od Pita Hartlinga. Tuším, že je v ní jen sedm kouzel, ale každé z nich v sobě má něco, z čeho se dá mnohému naučit.

Další kniha, která mě velice posunula, byla Secret of the Palmettos od Jeffa Busbyho. A to, co jsem se tam naučil, mě v kombinaci s několika dalšími zdroji inspirovalo k produkci Butterfly Playing Cards.
AlanV

K těm titulům pár poznámek. Designing Miracles vyšlo Darwinu Ortizovi v roce 2006 s podtitulem Creating the Illusion of Impossibility. Není to sbírka triků, ale kniha o tom, proč některé kouzlo působí skutečně nemožně a jak ho tak postavit. Hodně místa věnuje tomu, jak si divák kouzlo po skončení v hlavě znovu skládá, a jak právě tato rekonstrukce rozhoduje, jestli mu zážitek vydrží.

Card Fictions od Pita Hartlinga má podtitul Seven Performance Pieces with an Ordinary Deck. Je v ní opravdu jen sedm kouzel, všechna s obyčejným balíčkem, k tomu několik teoretických statí. Málo kousků, ale každý promyšlený do detailu, takže se z nich dá učit i daleko za rámec těchto sedmi rutin.

Secret of the Palmettos od Jeffa Busbyho je proti tomu rarita, dnes se shání těžko. Je zajímavé a cool :), že vás dovedla až k Butterfly Playing Cards.

Kdybyste měl z nich doporučit jednu knihu někomu, kdo chce hlavně přemýšlet o stavbě kouzla, a ne o technice, která by to byla?
Odpovědět

Zpět na „Knihy, časopisy, cokoliv ke čtení“