S. W. Erdnase vydal The Expert at the Card Table v Chicagu v roce 1902 vlastním nákladem. Kniha má dvě části. První je o falešné hře u karetního stolu, druhá o karetních kouzlech. Ilustrace kreslil podle živého modelu Marshall D. Smith, je jich přes sto. Od roku 1902 se tiskne prakticky bez přestávky.
Kdo se za jménem Erdnase skrývá, se neví dodnes. Pozpátku se čte E. S. Andrews a na tom se badatelé shodnou. Dál už na ničem. Kandidátů je několik a žádný z nich není potvrzený.
Do češtiny knihu přeložil Karel Goldmann. Obchod Dokonalý Trik k tomu zveřejnil rozhovor s ním 29. ledna 2020, záznam ze křtu knihy pak 30. března 2020. Je to zatím jediný úplný český překlad, o kterém vím.
Nevím, v jakém nákladu vyšel ani jestli se dá ještě někde sehnat. Má ho někdo z vás doma? Zajímalo by mě hlavně, jak Goldmann naložil s dobovou hráčskou terminologií. Erdnase píše o hmatech, pro které čeština často zavedený název nemá, a přeložit je tak, aby si to čtenář dokázal podle textu udělat, musela být otrava.
Expert u karetního stolu, český překlad Erdnase od Karla Goldmanna
Ahoj, náklad vyšel veskrze malý. První náklad byl 100ks, pak jsem dotiskoval dalších 50ks a tím to ustalo. Sehnat se už nedá, netiskl jsem další kusy.
Ano, překlad termínů byl dost peklo. Věděl jsem výrazně méně, než vím dnes, takže když tu knihu vidím, nejradši bych začal znovu:D
Až někdy budu mít náladu, tak vyrobím anglo-českou verzi. Ale všechno představuje hroznýho crcání a tohle je hobby, takže si vybírám, čím strávím čas:)
S ohledem na dotaz názvů, přikládám pár screenshotů.
Ano, překlad termínů byl dost peklo. Věděl jsem výrazně méně, než vím dnes, takže když tu knihu vidím, nejradši bych začal znovu:D
Až někdy budu mít náladu, tak vyrobím anglo-českou verzi. Ale všechno představuje hroznýho crcání a tohle je hobby, takže si vybírám, čím strávím čas:)
S ohledem na dotaz názvů, přikládám pár screenshotů.
- Přílohy
-
- rsz_nazvy.png (118.03 KiB) Zobrazeno 6 x
-
- obsah.png (170.92 KiB) Zobrazeno 6 x
-
- predmluva.png (127.24 KiB) Zobrazeno 6 x